Påskekrim – En salgssjefs død

Salgssjefen var ikke der da møtet startet kl. 0900 neste dag. Leifs festmotto var alltid «tøff i går – tøff i dag». Nå var han ikke så tøff. Han lå død på gulvet. Skummet hadde størknet i ansiktet hans.

 

Farlig utvikling

Techwin AS hadde tapt store kontrakter. Ordreinngangen var lavere enn noen gang. Styret forlangte tiltak. Det var snart påske.

På siste salgsmøte var både direktøren og HR-sjefen innkalt for å understreke alvoret i situasjonen. Leif, salgssjefen, holdt tordentale, så spyttet stod som en dusj over flokken med tykkhudete selgere.Det hadde vært et ritual av klaging og kjefting gjennom de siste 6–7 ukene. Denne dagen skulle han vise direktøren og HR-sjefen hvor tøff han var. Nå skulle han vise muskler, at han virkelig greide oppgaven.

Det hadde bygd seg opp en frustrasjon i avdelingen som påvirket resten av selskapet. HR-sjefen hadde lyst til å gripe inn, men ville vente litt og se.

Direktøren hadde vært alene om å bestemme at Leif skulle få jobben. De var på samme frekvens og hadde kjennskap til hverandre også fra tiden før Leif begynte i firmaet. «Ok, du har jobben», sto det lysende i mobildisplayet. Direktøren kunne gå god for at Leif ikke vek tilbake for noe når det gjaldt å nå de målene han satte seg.

Det ble stilt spørsmål ved ansettelsen, men alt stilnet etter hvert. Leifs fortid som tøff pengeinnkrever var ikke ok. Det ble en tragisk slutt for en pengelens heroinkjøper, og også for Leif. Etter noen måneder i fengsel hadde han både blitt aktivt kristen, fullført utdannelsen og fått en ny sjanse. Nå hadde han jobbet i firmaet i en stund. Noen mente at han var en manipulerende superindividualist, men en del av kundene forgudet ham.

Fra inkasso til salg

«Leif er en brautende verdensmester», uttalte Kristin. Kristin var avdelingens beste selger i 2016. Nå var hun på utkikk etter ny jobb. I en kort periode hadde Kristin og Leif vært mer enn bare kollegaer. Det gikk fort over, men Leif sørget for at det ikke var særlig hemmelig.

Ole, som var en kriger og den som hadde lengst salgserfaring i avdelingen, tålte ikke trynet på sin nye sjef. Det gjorde ikke saken enklere at begge for et halvt år siden søkte på stillingen som salgssjef. Ole var definitivt klar for større oppgaver.

Frank, kompisen til Ole, hadde lite til overs for Leif og stilte alltid opp som støtte når Ole gav uttrykk for at alt Leif sa, var tomt fjas. Tidligere hadde Frank og Leif vært svært gode venner, men slik var det ikke lenger. Frank hadde fått to skriftlige advarsler for å ligge etter budsjett, og han fortalte stadig vekk Ole hvor lite lojal Leif hadde blitt etter at han ble oppgradert til salgssjef. Frank var av den lojale typen, og han så på Ole som den egentlige sjefen i avdelingen.

HR-sjefen foreslo at det skulle arrangeres en kick-off. Alle måtte møte på tirsdag etter påske. Godt forberedt, med oppdaterte prospektlister og en personlig salgsplan for å få fart på salget i neste kvartal. Alle aktiviteter, arbeidsoppgaver og potensielle muligheter skulle defineres.

De som ikke leverte budsjett før sommerferien kom til å ha et problem. Et stort problem. En bedre betalt jobb noe annet sted fantes ikke. Det visste alle.

Det betydde en påske med forberedelser. Og en kick-off alle grudde seg til.

Kick-off og fest

Det var kick-off på Thon Hotell, Slottsparken. Alle møtte, litt nervøse og godt forberedt. Alle visste at Leif ville markere seg, noe han også gjorde. Alle skulle sitte i hestesko, ingen skulle gjemme seg. Kristin plasserte seg nederst på samme rekke som direktøren, Leif og HR-sjefen, for å slippe de anstrengte blikkene som hun hadde kjent på lenge. HR-sjefen koordinerte samlingen. Direktøren innledet med å ønske velkommen, og deretter gav hun ordet til Leif. Han snakket seg opp til store høyder, samtidig som han fortalte hvor dårlig alt var. Leif blomstret i denne rollen. Direktøren så mørke skyer i horisonten og skjønte fullt ut at det måtte gjøres noe drastisk for å snu situasjonen.

Endelig kick-off-fest. Leif hadde virkelig brukt turen på polet godt. Det fløt med godt drikke, og det ble en vill fest. Leif var en festtype. Han hadde en egen bryter det stod FEST på, men selv drakk han aldri mye. Han kunne gjerne gå rundt med den samme halvfulle ølflasken en time eller to.

Det var midnatt, og Leif hadde akkurat vært et ærend på hotellrommet. På tur ut fikk han overraskende oppmerksomhet. «Å, er det deg», sa Leif. Han smilte vennlig og inviterte inn.

Et drap oppklares

Obduksjonen fortalte om inntak av et kunstig framstilt, heroinlignende stoff. Leif bar preg av en smertefull og forferdelig død.Etterforskningen ble innledet. Kripos satte førstebetjent Støver på saken. Alle deltakerne på kick-offen ble avhørt. Etter kort tid ble konklusjonen klar.

Påfølgende mandagsmorgen ble det et annerledes salgsmøte. Alle deltakerne på kick-offen var samlet. Møtet ble innledet av politiførstebetjent Støver. Støver fortalte åpent om at det var flere mistenkte, og flere med et reelt motiv. «Men vi har raskt klart å lukke saken. Kan morderen reise seg?»

Hvem drepte salgssjefen? 

Kan du gjette hvem som er morderen? 

Det blir trukket 5 vinnere som blir premiert for riktig svar. Løsningen blir lagt ut her tirsdag 18. april.

 

 

 

Del gjerne dette med noen du kjenner…

Vår egen krimforfatter skriver også om andre ting.

Ivar Årnes, blogger i Raad Gruppen.

 Les flere Ivar Årnes blogger …

 

 

 

 

 

 

Svar på påskekrimmen:

En person hadde en lengre relasjon og en historie sammen med Leif som de fleste ikke kjente til. Hun ble utsatt for sterkt press fra Leif og lot han få jobb i selskapet hun ledet. Men han ville videre. Presset på direktøren ble større. Og han fikk salgssjefsjobben han ikke var kvalifisert for. Direktøren var kunde av Leif, da han var aktiv langer og torpedo. Noe som utviklet seg til et forhold. Leif hadde et godt grep om den videre karrieren til sin sjef. Og han ville gå enda lenger. Leif hadde tillit til sin direktør han hadde grepet på. Hun fikk lov å bli med på rommet. Med sine kunnskaper om narkotiske stoffer satte hun et endelig punktum for Leifs videre karriere.

Vinnerne av påskekrimmen blir kontaktet og premiert!