Når følelsene ikke har bremser

av | mar 1, 2017 | Blogger Ivar Årnes, Ledelse, Lederskap, Organisasjonsutvikling

Gunnar veiver med armene der han sitter i bilen i bomstasjonen på Gaustad. Han er litt sent ute, så noe tull i trafikken passer dårlig. Fyren i bilen foran har trøbbel med å betale bomavgiften. Slikt blir det kø av. Gunnar kjenner sinnet bygger seg opp. Han har virkelig hatt en dårlig start på denne dagen. En dag som er avgjørende for hans bedrift.

Lederens mentale balanse, kan være avgjørende for bedriftens framtid. Det er Gunnar et eksempel på.

 

En dårlig start på en viktig dag

Gunnar er daglig leder i et mellomstort entreprenørselskap. Denne noe spesielle dagen skal han i møte i forbindelse med et større, sårt tiltrengt anbud. Det er harde tider i byggebransjen.

Da Gunnar ankommer riktig adresse i Nydalen, 10 minutter for sent, er direktøren i selskapet som sendte ut anbudsforespørselen heldigvis ikke kommet enda. Det tar seg ikke ut å komme for sent til et avtalt møte, og det til og med et møte han har jobbet for å få til.

Sekretæren plasserer Gunnar på møterommet. Hun sier beroligende at sjefen alltid pleier å komme presis, så noe har sikkert kommet i veien. ”Det går fint”, sier en smørblid og nesten litt vel hyggelig Gunnar. ”Mye kø i dag”, hjelper han til med å si, til direktørens forsvar.

Han rekker akkurat å ta en slurk av kaffen, da en synlig stresset person kommer inn i rommet.

Å takle stress

Gunnar pleier ikke å komme for sent. For å gå litt tilbake, så hadde ikke denne dagen startet greit.

”Det er så mange tullinger som ikke burde vært sluppet ut i trafikken”, tenker han der han står fast i bompassasjen på Gaustad. Det har vært lang kø allerede, og Gunnar ligger dårlig an til å rekke møtet. Dette er i den tiden man kaster penger i en plasttrakt som henger ved siden av betalingsboksen.

”Når gamlingen etter hvert kommer seg av gårde, kjører Gunnar forbi. Han sikrer seg øyekontakt med kløna som bommet på trakten, for å sikre seg at taperen ser fingeren og et hoderystende blikk.”

Rett foran ham står en fyr med åpen bildør. En dust som har klart å bomme på trakten og slenge halvparten av myntene på bakken. En kar på godt over seksti kravler seg ut av bilen og finner etter hvert småpengene sine. Alle kronestykkene må tydeligvis plukkes møysommelig opp. Da dusten etter hvert kommer seg av gårde, kjører Gunnar forbi. Han sikrer seg øyekontakt med kløna som bommet på trakten, for å sikre seg at taperen ser fingeren og et hoderystende blikk. Så gir han gass. Nå er det dårlig tid. Han må ikke komme for sent her, dette anbudet må de ha.

Takk for sist

Direktøren og eieren av selskapet som skal dele ut det attraktive anbudet, kommer også litt forsinket, og heldigvis etter Gunnar. Gunnar kikker opp på karen som kommer inn døren. Uten at han enser det, setter han fra seg kaffekoppen, med halve slurken fortsatt i kjeften. Ingen tvil om at dette er karer som kjenner hverandre.

Gamlingen som bommet på Fjellinjens betalingstrakt på Gaustad står foran ham. Det er stille en stund. ”God dag, ramler det ut av Gunnar, idet kaffeskvetten akkurat entrer magesekken.

”Slike karer som deg og det du står for ønsker vi ikke å gjøre butikk med. Og slik er det”, sier direktøren og går fra møtet.

Gunnar får kjenne på den uendelige tomheten, der han reiser seg og finner frakken. Han kjenner at han er knusktørr i munnen. En bitte liten fyr går ut døra.

 ” Slike karer som deg og det du står for ønsker vi ikke å gjøre butikk med. Og slik er det, sier direktøren, og går fra møtet.”

En kort og avgjørende dag

Klokken er blitt litt over ni på formiddagen.

  ”En leders mentale balanse påvirker hele organisasjonens kultur, trygghet og evne til å mestre og prestere.”

Gunnar drar ikke innom kontoret etter hendelsen på Smedstadlokket. Han hadde deltatt med stort engasjement i trafikken for å komme raskt fram til sine egne mål. Ubehøvlet, uten folkeskikk, med kun seg selv i førersetet. Det holdt ikke til bestått. Han visste at han slet med sinne og aggresjon. Var impulsiv, kort lunte, uten å vurdere konsekvensene.

Kanskje Gunnar lærte litt av denne dagen. Han fikk fuktet den tørre halsen denne kvelden også.

 Dagen etter gikk det ut permitteringsvarsler til halve arbeidsstyrken.


 Mental balanse i femfaktormodellen

Gunnar scorer med stor sannsynlighet høyt på faktoren følelsesmessig instabilitet på femfaktormodellen sammenlignet med resten av befolkningen.

 Femfaktormodellen, eller også omtalt som Big Five, beskriver et individs personlighet.

 De fem faktorene eller domener er:

  • Følelsesmessig instabilitet (nevrotisisme)
  • Ekstroversjon
  • Åpenhet for erfaring
  • Medmenneskelighet
  • Planmessighet

Innunder hver faktor er det definert 6 underliggende personlige trekk.

Følelsesmessig instabilitet er en av femfaktormodellens mest sentrale personlighetstrekk. Sammen med ekstroversjon er følelsesmessig instabilitet betraktet den som det mest markante hovedtrekket i et individs personlighet.

Høy og lav score på følelsesmessig instabilitet  gir forskjellige reaksjoner og adferd. Folk som scorer godt under gjennomsnittet kan av og til bli betraktet som uttrykksløse og kjedelige. Å score veldig høyt på denne faktoren gir et sterkt varsko. Vi liker verken udetonerte eller detonerte bomber på arbeidsplassen.

Du finner mer om femfaktormodellen og mental balanse her: https://no.wikipedia.org/wiki/Femfaktormodellen

Raad Gruppen har lang erfaring med bruk av femfaktormodellen. Modellen er godt eget for å bevisstgjøre personlighetstrekk i forbindelse med coaching og mentoring, rekruttering og utvikling av organisasjonskultur.

Å være bevisst på sin mentale balanse og atferd er viktig for alle og enhver, men enda mer viktig for ledere, foreldre, politikere og forbilder. Denne historien viser eksempler på det. Å ha en ustyrlig og ustabil væremåte er ikke ønskelige personlighetstrekk hos en leder. Hvis man på den andre siden viser lite følelser og engasjement, er uttrykksløs for det som skjer og som opptar andre, er det også lite heldig. Sunn energi rett fra hjertet gir begeistring.

Det å gå foran som et godt eksempel og vise vei krever at man er bevisst på og tar hensyn til hvordan ens mentale balanse påvirker omgivelser, kollegaer og interessenter.

 En leders mentale balanse påvirker hele organisasjonens kultur, trygghet og evne til å mestre og prestere. 

Ivar Årnes, blogger i Raad Gruppen.

 Les flere Ivar Årnes blogger …

 

 

 

Del gjerne dette med noen du kjenner…

Vil du bli oppdatert på nyheter og blogginnlegg fra oss?
Abonner på nyhetsbrevet vårt!

Siste artikler og blogginnlegg: